Gekke dingen deel 2.

Ik had het laatst met jullie over gekke dingen. Of meer precies; of ik wel eens gekke dingen meemaak bij mijn performances. Eentje die me in dit verband, en eigenlijk in elk verband, nog helder voor de geest staat is Poetry International. Ik deed mee aan het galerie-programma van Poetry, waarin beeldende kunst en woordkunst elkaar ontmoetten. Ik had een programma gecomponeerd rond een achttal schilderijen waarbij ik de combinatie tussen woord en beeld geheim hield. Het publiek zwierf in de ruimte en kon zelf composities maken.

Omhelzing
Aan het eind van de performance kwam er een dame op me af. Vriendelijk maar stellig zei ze: “Zou je dit gedicht willen voordragen?”. Om eerlijk te zijn was ik een beetje flabbergasted door haar promptheid en zei: “Mag ik het eerst lezen en dan kijken of ik voel dat ik het voordraag?”. Eens, een kromme zin, maar zo was het. Ze knikte van ja. Enkele momenten later droeg ik het onderstaande gedicht voor van de Chinese meesterdichter Bei Dao en daarna omhelsde ik haar innig. Haar vraag; wat een cadeau!

alles
alles is lot
alles is wolk
alles is begin en geen einde
alles is zoeken gaat voorbij
alle vreugd is zonder glimlach
alle smart zonder traan
alle taal herhaling
alle ontmoeting voor het eerst
alle liefde is in het hart
alle verleden in de droom
alle hoop verlangt een voetnoot
alle geloof gejammer
alles wat uitbarst rust eerst nog in vrede en
alles wat dood gaat klinkt eindeloos na

#schitterendongeluk #wateengeschenk #intensgehecht #aanditgedicht