Het theater is vierkant. De straat is rond.

Ik kreeg een tijdje geleden een leestip van theatermaakster Marrit Bausch: Why don't we do it in the road, a personal guide to outdoor interactive theatre, van Vida Cerkvenik Bren. Ik deel graag wat inzichten van haar. Voor iedereen die wel eens andere mensen ontmoet, of zichzelf wil ontmoeten...

Vida opent haar betoog met: "Het theater is van, naar. De straat is interactie, de straat is multi-dimensionaal. Met zijn rijke flow aan mensen, beelden, geluiden en interacties. En ook met die prachtige vermenging van performer, publiek en passant. En vergeet ook het verkeer, de vogels en de wolken niet... Op straat wordt een stuk zoveel meer dan een stuk. Meer een ervaring dan een stuk."

Vierde wand
Wat Vida betreft draait het bij straattheater en sowieso bij performen om "the art of being together!". Noem het ontmoeting, een levend organisme ook. Net als in het theater is er naar inzicht van Vida een vierde wand maar dan niet tussen performer en publiek maar om het publiek heen... Waarop ze vervolgt met: "De straat is ademen met de omgeving en met de mensen die op hun beurt ook weer ademen in die omgeving." 

Spelen met het spel
Een andere pijler in de reader van Vida is de key: "De  key is de kennis die publiek krijgt, zeg maar de sleutel waar het allemaal om draait. De key definieert ook nieuwe realiteit hoe en waarom we “hier” zijn. Anders gezegd definieert de key de parallelle werkelijkheid. We zijn hier bijvoorbeeld in de sportschool, in de gym. Ik zie dat iedereen nog een beetje erg rustig bij zijn fitness apparaat staat." Als je de key kent wordt een lantaarnpaal ineens een statige heer of een bonenstaak in de moestuin. Benoem de key en iedereen kent de regels van het spel om dáár vervolgens mee te spelen. 

Hoe word je een street ninja
Tot slot legt Vida uit hoe je een street ninja wordt. "Door je te verwonderen voor alles om je heen: mensen, dingen, geluiden, geuren, bewegingen, snelheden. En door een leeg hoofd te hebben. Open te zijn voor je omgeving, voor de mensen en voor jezelf. Zeg maar met relaxte concentratie. In een leegte die open is; een leegte die vulbaar is.

De straat is een cirkel
Vulbaar met ontmoetingen, met interacties, met indrukken en ook met stilte en met ook niet weten." Leeg zijn is wat Vida betreft zonder verwachting zijn. Zonder ego. Zonder aannames. En zonder oordelen. Dus oog, en oor, en neus open voor het hart van de straat! De straat is een cirkel. Open. Democratisch. Met ruimte, licht, lucht en eigenheid voor het publiek, voor de omstanders en voor jezelf! 

Hier de link naar de volledige reader. 

#wordbites #straat #mensen #performen #streetninja #performancepoetry #lovemyjob #lovetolearn #guide