Wordbites geeft iedereen een podium, zelfvertrouwen en trots!

Wordbites houdt van de creativiteit en de energie van jongeren. Daarom heeft Wordbites workshops ontwikkeld voor zowel primair onderwijs als MBO, HBO en WO met een mix van spoken word, muziek en beweging met als kerngedachte "We dansen de woorden." De workshops zijn niet alleen geschikt voor kinderen, jongeren en studenten maar ook voor managers en andere mensen.  

Eigen geluid en bewegingstaal 
In de workshop kom je op een energieke manier in aanraking met poëzie en leer je je uiten in schrijven, spreken, performen, bewegen en dansen. Zo ontdek je je eigen, unieke geluid en bewegingstaal. Daarnaast creëren we ook cohesie en groepsgevoel. Kortom: free writing ontmoet free movement. 

Silent poetry disco
In de kern draait het om zelfbewustzijn, betrokkenheid en nieuwsgierigheid. We werken vaak via de silent disco set en combineren op deze manier soundtechnology met educatie. De silent disco werkt niet alleen drempelverlagend maar creëert ook een collectieve bubbel. 

"Bewegen om je soepeler te voelen"
Reacties op de workshop? "Het was een leuke en leerzame les. We hadden een silent disco koptelefoon op. We begonnen met opschrijven wie je het meest dierbaar is en waarom. Daarna, als je wilde, mocht je dat delen. Het moest niet. We gingen ook bewegen om je soepeler te voelen. Het was een leerzame les om je vrienden en vriendinnen beter te begrijpen. Wij vonden het ook erg goed dat kinderen hun gevoelens durfden te uiten, het was van huilen tot lachen. Daarnaast vonden we het ook erg knap dat kinderen het door de hele klas durfden te zeggen." 

 Ook complete programma's, coaching, community-art en talentontwikkeling
Naast workshops doet Wordbites ook complete programma's met, voor en door kinderen, jongeren zoals het educatie-project Eilandkinderen dat Wordbites samen met Jorgen Unom deed voor Oerol 2019.

Tot slot doet Wordbites ook aan coaching, talentontwikkeling en community-art. Bijvoorbeeld in workshops voor Poetry Circle, the Vocal Arts Academy, Bevrijdingsfestivals, workshops voor docenten en bijvoorbeeld als coach voor De Wijk De Wereld Groningen en De Wijk De Wereld Sappemeer.

Ga hier naar het fotoalbumHier een tof filmpje over het 'filosofie voor kinderen project Fiducie' waar Wordbites docent en host was. En ga hier naar het fotoalbum van dit project. En hier de radiouitzending van een aantal stukken van de workshop die we deden met leerlingen van het Haags Montessori Lyceum waarbij ze tekst en muziek maakten (vanaf min. 08.52).  

Lees hieronder meer over aanleiding en leerdoelen.
Aanleiding
De workshops zijn geboren uit liefde voor taal en jongeren. Kortom: jongeren lekker aan de bak laten gaan met taal! Noem het goedaardige rap. Noem het voordrachtskunst. Noem het schrijven van een poëtische tekst of het ’t vak Nederlands: hoe dan ook, speel ermee! En we spelen niet alleen met taal maar ook met beweging. De bewegingen van de taal en de taal van beweging...

Wat we doen
In een aantal uren of een dagdeel (net wat passend en mogelijk is) leren kinderen een vrije, pakkende, poëtische tekst schrijven en hoe ze die met plezier en energie kunnen brengen. Er kan worden aangehaakt bij een thema waar de klas of school al mee bezig is, zoals bijvoorbeeld 'de vreedzame school' of bevrijdingsdag maar dat hoeft niet. We gaan niet alleen aan de slag met vorm en inhoud van tekst maar ook met verklanking en belichaming van spoken word.

Wat de workshop met kinderen doet
Kinderen krijgen niet alleen (nog meer) plezier in taal, ze ontdekken ook hoe mooi en verrassend het is om met taal te spelen, gevoelens te verklanken en te uiten met je stem, je lichaam en je ziel. Naast puur taalplezier draait het ook om eigenwaarde, om durven staan voor wat je zegt of juist om lekker te verdwijnen in taal. Plezier, trots en energie zijn de kernwoorden. 

Hier nog een boeiend artikel uit de NRC over de cultuurnota, ontlezing en spoken word. 

En hier nog een linkje naar hoe je heel mooie vragen kan stellen. 
Aansluitend bij de bekende leerdoelen leren kinderen via de workshops van Wordbites:

schrijven:
• lekker leesbare teksten maken
• schrijftaak voorbereiden en uitvoeren
• reflecteren op hun aanpak
• genieten van schrijfplezier!

spreken:
• verstaanbaar spreken en durven spreken
• gesprekstaak voorbereiden en uitvoeren
• reflecteren op hun aanpak
• spreekplezier!

sociaal emotioneel:
• de workshop geeft kinderen en jongeren een podium
• ze leren zich vrij te bewegen, in zichzelf en in de groep
• krijgen de kans om trots te zijn op zichzelf
• winnen aan zelfvertrouwen
• vergroten hun gevoel van eigenwaarde 
• ontdekken hoe mooi het is om applaus te ontvangen en te geven en puur speelplezier te hebben!
Wordbites deed op tal van PO, VO, MBO, HBO en WO-scholen en evenementen workshops en performances met kinderen, jongeren en docenten waaronder:

- Teamdag voor onderwijzend en ondersteunend personeel van Dr. Bosschool, Utrecht 

- Kindertijd // Workshop voor eerstejaars PABO studenten // leerkrachten in opleiding aan de Hogeschool Leiden.

- BSO Klein Amsterdam // Wordbites Silent Poetry Aerobics for kids

- We dansen de woorden, 16 workshops via Kunst Centraal op basisscholen in regio de Ronde Venen, groep 7 en 8
- Silent Poetry Aerobics tijdens Kinderboekenweek 2022 in Bibliotheek Amstelveen

- Wordbites als walking-act tijdens Nacht van de leraar Leiden

- 28 CKV-workshops voor alle vierdejaars (Mavo, Havo en Vwo) van het Haags Montessori Lyceum in Den Haag rond het thema Vrijheid schooljaar 2021/2022 en 2022/2023 

- We dansen de woorden, 2 workshops op de Rudolf Steiner school in Haarlem, 2 HAVO klassen

- Afsluiting Erfgoed project met workshop spoken word, movement & mime met PABO studenten / leerkrachten in opleiding aan de Hogeschool Leiden

- Vredes Voorlees Dag met Jan Terlouw en meer | twee workshops 'Geef je woorden de vrijheid', Hogeschool Leiden, afdeling Pedagogische Academie

- 4e jaars VMBO, Almere College Dronten in Muziekgebouw aan het IJ, diverse workshops

- Oerol / Eilandkinderen / officiële kinderprogramma van Oerol / maken van gedicht en posters door alle 350 eilandkinderen + presentatie daarvan op de mainstage als opening van Oerol 2019

- Goois Lyceum, Bussum, 2 HAVO en 2 VWO klas | workshop spoken word